Wat is mantelzorg - ben ik mantelzorger?

Over mantelzorg en mantelzorgtaken

Mantelzorg is de hulp die je langere tijd biedt aan een naaste die chronisch ziek is, een beperking heeft of hulpbehoevend is. Bijvoorbeeld aan een ouder, partner, kind of iemand anders uit je sociale omgeving. Hulp gaat vaak verder dan wat je normaalgesproken voor iemand doet. Je wordt er niet voor betaald.

Ben ik mantelzorger?

Kun je bovenstaande vragen met ‘ja’ beantwoorden? Dan ben je mantelzorger.  

Is mantelzorg vrijwilligerswerk?

Mantelzorg verlenen doe je vrijwillig, maar is geen vrijwilligers werk. Wat is het verschil? Je kiest ervoor vrijwilligerswerk te gaan doen, mantelzorger worden overkomt je. Dat kan heel geleidelijk gaan, waarbij je steeds meer voor je naaste doet. Je kunt ook van de ene op de andere dag mantelzorger zijn. Met vrijwilligerswerk kun je stoppen. Met mantelzorg is dat vaak geen mogelijkheid of lastig, omdat iemand afhankelijk is van je hulp. Mantelzorg verlenen is echter geen verplichting. 

Krijg je betaald voor mantelzorg?

Mantelzorg is hulp die je gratis biedt. Je krijgt er geen geld voor. Wel geven gemeenten een blijk van waardering voor je inzet als mantelzorger. Dat doen ze in de vorm van een klein geldbedrag, waarde- of kortingsbonnen of een bijeenkomst. Op de website Mantelzorg.nl kun je vinden wat jouw gemeente de afgelopen jaren heeft gedaan om de inzet van mantelzorgers te waarderen. Wil je de mantelzorgwaardering van je gemeente ontvangen? Registreer je dan als mantelzorger. Vaak kan dat bij de gemeente zelf of bij de welzijnsorganisatie in je gemeente. 

Wat is mantelzorg?

Deze taken vallen onder mantelzorg. Misschien meer dan je denkt. Of taken waarvan je denkt… dat doe ik gewoon voor mijn naaste.

Heb je vragen of wil je bij regelwerk?

Zorgregelhulp | Mantelzorgmakelaar in Zuidoost-Brabant

Ga naar de inhoud