Mantelzorger, je hoeft het niet alleen te doen
5 mantelzorgtaken en 6 redenen om géén hulp te vragen
Je kunt het je haast niet voorstellen… ik heb wel eens een mantelzorger te maken gehad die mij niet wilde belasten met het papierwerk rondom het aanvragen van een pgb. Je leest het goed. De mantelzorger wilde mij er niet mee belasten. Terwijl dat mijn werk is: mantelzorgers helpen met regeltaken om de druk op hen te verlichten. Dan vraag je je toch af… zijn er naast redenen om wèl hulp te vragen misschien ook redenen om dat juist niet te doen? En wat kan een mantelzorger over de drempel trekken…
5 mantelzorgtaken
De cijfers liegen er niet om: Nederland heeft 5,5 miljoen mantelzorgers. 16% helpt langdurig en intensief. 9% van de mantelzorgers voelt zich ernstig belast. Het is ook niets niks om naast je gezin, je werk en je andere bezigheden langdurig te zorgen voor een naaste. Mantelzorgers zetten zich op allerlei manieren in:
- Uitvoeren van verpleeg- en verzorgtaken
- Zorgen voor vervoer voor zorg en sociale activiteiten
- Activiteiten ondernemen en gezelschap houden
- Huishouden doen, koken en klusjes doen in huis en tuin
- Administratie doen, regelen van zorg
Zorg regelen een lastige klus?
Eén van die taken, het regelen van zorg, blijkt vaak een lastige klus te zijn. Mantelzorgers raken verstrikt in regels, procedures en instanties. Je daarin verdiepen kost óók weer tijd, terwijl het al een hele uitdaging kan zijn alle ballen in de lucht te houden. Het is dan ook prettig als er iemand naast je staat en met je meedenkt over oplossingen voor zorg en het verminderen van de druk op jou. Iemand die weet waar je moet zijn. Redenen genoeg om wel hulp in te schakelen!
Bovendien hoef je niet overbelast te zijn om hulp te krijgen. Soms is een heldere uitleg afgestemd op de persoonlijke situatie voldoende om je op weg te helpen. Een ander keer is het een geruststelling als iemand samen met jou formulieren invult, zodat je weet dat het goed gaat. Of als iemand de mogelijkheden schetst, zodat je weet waar je uit kunt kiezen.
6 redenen om géén hulp te vragen
Ook daarvoor zijn allerlei redenen te bedenken.
- Misschien wil je een ander niet belasten. Zij zijn vaak ook al zo druk.
- Hulp vragen betekent ook dat je je kwetsbaar opstelt. Blijkbaar lukt het niet alleen, terwijl je gewend bent alles zelf uit te zoeken en op te lossen. Of terwijl je juist degene bent die altijd klaarstaat voor een ander.
- Gaat het om zorg, dan betekent het ook vaak dat je moet vertellen over het privéleven van jezelf en je naaste. Dat is niet voor iedereen even makkelijk.
- Wil je wel hulp vragen? Dan kan het lastig zijn de juiste persoon of instantie te vinden. Waar kun je terecht met je vragen?
- Waar haal je de tijd vandaan om dit ook nog eens te regelen?
- En welke hulp is er eigenlijk allemaal? Ook dat is vaak niet duidelijk.
Zonde als dit je belemmert bij het vinden van een snellere, makkelijkere weg naar rust en meer balans in je leven.
Wat bereikt een mantelzorger met hulp?
- Misschien helpt het als je je bedenkt dat je door hulp van een mantelzorgmakelaar of cliëntondersteuner meer rust krijgt, meer zekerheid hebt over je mogelijkheden en een steuntje in de rug hebt. Je kunt regeltaken uit handen geven.
- Een zorgtrajectbegeleider (casemanager dementie) staat je bij als je naaste dementie heeft, kent het ziekteverloop en helpt met het inzetten van zorg. Ook dat kan een enorme steun voor je zijn.
- De welzijnsorganisatie in je gemeente biedt hulp op verschillende vlakken en weet de weg voor hulp dichtbij. Ook bieden zij een luisterend oor, organiseren bijeenkomsten voor mantelzorgers of voor lotgenotencontact.
- Daarnaast biedt de belangenbehartiger voor mantelzorgers, MantelzorgNL, een schat aan informatie. Ook waar je terecht kunt.
Wat zou je een overbelaste vriend of vriendin adviseren? Precies.
Lachen omdat ze zich druk zat te maken
Voor de mantelzorger waarmee ik begon: Het zat echt in haar aard het zelf te doen. Liever anderen helpen dan anderen toelaten háár te helpen. Ze moest er wel om lachen dat ze zich druk zat te maken over mijn belasting. Toen ze zich dat realiseerde, was ze gerustgesteld, voelde ze zich vrij genoeg vragen te stellen en mocht ik haar het verdere traject bijstaan. De zorg voor haar moeder is geregeld met een dagbesteding waar ze zich prettig voelt. Voor de betaling hebben wen een persoonsgebonden budget aangevraagd in de Wet langdurige zorg.